2020. február 26, szerda

12 magas szénhidráttartalmú étel


A listában sok olyan elem van, amelyről elsőre nem gondolnánk, hogy szénhidrátdús. 

1.Aszalt gyümölcs

 

Mivel ezekben koncentrált a cukor, így sokkal magasabb a szénhidráttartalmuk, mint a friss testvéreiknek.

2.Hüvelyesek

Remek növényi fehérje források, viszont sok szénhidrátot is nyerünk belőlük. Már fél csésze főtt lencsében vagy ugyanennyi fekete babban 20g szénhidrát található.

3.Joghurt

Persze, az ízesített, gyümölcsös változatok még több cukrot tartalmaznak, de a natúroknak is magas a szénhidráttartalma. Ez azért van, mert természetes tejcukor található bennük, a laktóz.

4.Gyümölcslé

Az aszalt gyümihez hasonlóan a gyümölcslé is koncentráltan tartalmazza a gyümölcscukrot. Habár a 100%-os változatokban vitaminok és ásványi anyagok is vannak, mégis sok bennük a cukor.

5.Quinoa

Félcsészényi főtt változatban pont annyi szénhidrát van, mint fél ugyanennyi főtt tésztában. Még akkor is, ha ez nem gabona, hanem mag.

6.Banán

Nem épp diétás gyümölcs: egy közepes méretűben annyi szánhidrát van, mint két szelet kenyérben.

7.GLuténmentes kenyér

Attól, hogy valami gluténmentes, nem feltétlenül alacsony szénhidráttartalmú. A legtöbb ilyen termék burgonya-, vagy tápiókakeményítővel készül.

8.Barbecue szósz

Persze, ezeket a szószokat gyakran magas fehérje tartalmú ételekhez fogyasztjuk (pl.: húsokhoz), de attól nem válnak egészségesebbé. Sok bennük az édes alapanyag: melasz, barna cukor, méz, amelyek megdobják a szénhidráttartalmat.

9.Teljes kiőrlésű tortilla

A szénhidrát szempontjából ég akkor sem sokkal jobbak a kenyérnél, ha összetett szénhidrátból készülnek (pl.: teljes kiőrlésűek).

10.Protein por

Nevével ellentétben messze van a tiszta fehérjétől. A tejsavó (amely a legtöbben megtalálható) tartalmaz szénhidrátot. Továbbá, ha ízesített, cukrozott változatot iszunk, tovább kúszik felfelé a szénhidrát-számláló.

11.Édesburgonya

Tele van tápanyagokkal: A-és C-vitaminnal, káliummal, rostokkal, de ez nem jelenti, hogy szénhidrátmentesek. Elvégre krumpli.

12.Mangó

A banánhoz hasonlóan nem fér bele az alacsony szénhidráttartalmú étrendbe. Egy csészényiben 25g szénhidrát található.

via: Prevention

Hozzászólások