2020. január 22, szerda

5 éves mélypontra került az illegálisan Európába érkezők száma


Az EU part- és határvédelmi ügynöksége, a Frontex legfrissebb jelentése szerint tavaly az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma ötéves mélypontra süllyedt, csak mintegy 150 ezer embert regisztráltak a tagállamok külső határain.Ez az érték 92%-kal alacsonyabb, mint ami a migrációs válság csúcspontján, 2015-ben volt. Akkor több mint egymillió embert regisztráltak.

Már a 2017-es évben is jóval kevesebb volt a bevándorlók száma a korábbi évekhez képest, a további visszaesés pedig elsősorban a Földközi-tenger középső részén húzódó útvonal visszaszorulása miatt történt - írja az MTI.

A legfőbb belépési pontnak ennek megfelelően már Spanyolország számít, ahol 2018-ban 57 ezer illegális határátlépést jegyeztek fel, ami több mint duplája a 2017-es adatoknak. Az érkezők legnagyobb csoportjait a marokkói, guineai, mali és algériai állampolgárok alkották. A keleti útvonal van most a második helyen, ahol a legtöbb érkező szíriai, iraki, valamint afgán menedékkérő, de egyre többen vannak a törökök is.

A jelentésből kiderül, hogy a tavaly regisztrált összes bevándorló 18%-a volt nő, csaknem ötödük saját bevallása szerint 18 éven aluli. A kísérő nélküli kiskorúak száma 4 ezer körül volt.

A címkép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

Hozzászólások