2020. február 26, szerda

5 jele annak, hogy kiszáradtál


A fittnessguru, Richard Simmons elmondja, mire figyeljünk. 

Sok közismert jele van a dehidratációnak – sárga vizelet, szomjasság, száraz száj. De mi van a nem ennyire köznapiakkal (például: furcsa viselkedés). A szakértők szerint minden tünet egyenrangú, hiszen mind jelei annak, hogy a kiszáradás átlépte a normális szintet.

 

„A testünknek szüksége van vízre és egyéb folyadékra, hogy megfelelően működhessen; ha dehidratálódik, egyes folyamatok nem működnek normálisan.” – emeli ki dr. Jennifer Wider, női egészségügyi szakértő, majd hozzáteszi: „a nagymértékű kiszáradásnak igen súlyos kimenetelei lehetnek.” Ilyen következmény többek között a hőguta, kimerültség, görcsök, de a legvégső esetben halál is bekövetkezhet.

Íme, 5 jel, melyből tudhatjuk, hogy ki vagyunk száradva:

1.rossz lehelet: A nyálnak egyes tulajdonságai miatt képes felvenni a harcot a baktériumokkal. Ha keveset iszunk, a nyál szintje csökken, így az a képessége is, hogy a rossz leheletet okozó baktériumokat semlegesítse.

2.zavarosan érzed magad: A rossz közérzet sok mindennek lehet a jele, de ha az utóbbi időben keveset ittunk, akkor bizony a kiszáradás egyik tünete.

3.hirtelen jövő éhség: A májnak szüksége van vízre, hogy megfelelően működjön. Ha ezt nem kapja meg, jelez az agynak, hogy szükség van üzemanyagra – és ez inkább éhségként jelentkezik.

4.a bőröd nem pattan vissza: Csípjük meg a kézfejünkön a bőrt, majd engedjük vissza. Ha minden oké, akkor gyorsan vissza is huppan a helyére. Megfelelő mennyiségű nedvesség nélkül a bőrünk könnyen veszít rugalmasságából.

5.nem izzadunk: Tipikus jele annak, hogy a szervezetben annyira kevés a folyadék, hogy magában tartja az összest. Ha ez kialakulna, mindenképp forduljunk orvoshoz.

forrás: self.com

Hozzászólások