2020. március 29, vasárnap

5 keto-mítosz lerombolva


Rengeteg hiedelem övezi ezt az alacsony szénhidrátos diétát. De vajon mi ezekből az igaz? 

Annak ellenére – vagy pont azért – mert ez az egyik legnépszerűbb diéta manapság, elég sok tévhit kerül elő a ketoval kapcsolatban. Most 5 ilyen mítoszt rombolunk le

 

1.A keto csak azért van, hogy fogyjunk.

Persze, segíti a súlyvesztést, de nem ez az egyetlen rendeltetése. Például az epilepsziában szenvedő gyerekek kezelésére is használják a rohamok gyakoriságának csökkentése érdekében. Már az 1920-as évektől kezelnek így.

2.Nem ehetünk semennyi szénhidrátot.

Igaz, hogy a keto kis mértékben engedélyezi csak a szénhidrátot, de nem tiltja meg teljes egészében. A szénhidrátok természetes formájukban megtalálhatók a zöldségekben (még a nem keményítősökben is), gyümölcsökben, és más olyan élelmiszerekben, amelyet a keto is enged fogyasztani.

3.Ez egy magas zsír- és fehérjetartalmú étrend.

Amellett, hogy a szénhidrátra nagyon kell figyelnünk, a többi makrotápanyag bevitelét is ki kell számolnunk. Nem lehet korlátlan mennyiségben fehérjét és zsírokat fogyasztani, hiszen akkor szintén semmi eredményt nem tapasztalunk. A cél, hogy az étkezésünk 70-80-a legyen zsír, 15%-20%a fehérje, és 5-10%-a szénhidrát.

4.Rosszat tesz a szívünknek.

Ennek pont az ellenkezője igaz: előnyös azoknak, akik cukorbetegséggel, vagy más keringési betegségekkel élnek együtt. A legfrissebb tanulmányok cáfolták az elképzelést, miszerint a telítetlen zsírok – amelyeket a keto alatt gyakran fogyasztunk – ártalmasak a szívünkre.

5.Nem ihatunk semmilyen alkoholt a keto alatt.

Nem kell teljesen absztinensnek lennünk a keto során, csak arra kell figyelnünk, hogy megfelelően beillesszük az alkoholt az étrendünkbe. Alapból megfogadható tanács, hogy mértékkel fogyasszunk alkoholt. A rövid italok, a száraz borok, az alacsony szénhidrátos italokból készült koktélok bátran fogyaszthatók.

via: Popsugar

Hozzászólások