2020. július 10, péntek

6 tipp, hogy 40 felett is fogyjunk


A Fit After 40-ben Natalie Jill edző elárulja a trükköket, amelyekkel fittek és fiatalosak maradhatunk a negyedik, ötödik, vagy sokadik x után is. 

1.Emlékezzünk a fogyás aranyszabályaira.

 

Együnk kevesebbet. Ha eddig is egészségesen étkeztünk, de nagy adagokban, akkor nem fogunk fogyni semmit, ha nem csökkentjük a fejadagot. Heti 0,5-1 kg-ot fogyjunk. A lassú és egyenletes fogyás az, amely hosszú távon is tartható. Persze, csábítóak az 1 hét alatt -1 ruhaméret diéták, de ezeknek nem kell bedőlni. A kihagyott étkezések ártalmasak az emésztésre. Az éheztetéssel csak azt érjük el, hogy a szerveztünk raktározó módba kapcsol, így nem megszabadul a kalóriáktól, hanem ragaszkodik azokhoz.

2.Gondoljuk át a bevitt tápanyagokat.

Mindenképp figyeljünk a szénhidrátbevitelre (különösen a finomítottakra). Ez segít leküzdeni az életkorral összefüggő inzulinrezisztenciát, elősegíti az egyenletes vércukorszintet. Érdemes több sovány fehérjét is fogyasztani, amellyel az időskori izomvesztés ellen vehetjük fel a küzdelmet. Építsük be étrendünkbe az egészséges zsírokat is.

3.Együnk gyakrabban, kevesebb kalóriát.

A megnövekedett inzulinrezisztencia miatt gyakrabban érzünk éhséget. Ezen segíthet az, ha a napi étkezéseinket három főétkezés és kettő kisebb teszi ki. A rostban gazdag ételek jobban laktatnak, így igyekezzünk sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

4.Válogassuk meg az édességet.

Már nem dolgozza fel ugyanúgy a szervezetünk a sajtburgert és a tábla csokit, mint a 20-as éveinkben. Ahelyett, hogy könyékig turkálunk a chipses zacskóban, gondoljuk végig, hogy valóban erre van-e szükségünk. Ha tényleg chipsre vágyunk, akkor sem egy egész zacskó a mérték, hanem pl. egy maréknyi. A nassolás mennyisége egyénenként változik. Van, akinek minden nap kell némi finomság, mások beérik heti 2-3 alkalommal is.

Fontos megjegyezni, hogy az alkohol is ide számít, így itt se szaladjon meg a kezünk. A mértékletes alkoholfogyasztás egy fogyókúrába is beépíthető, de mindenképp figyeljünk a mértékre. Emellett, hogy ha vacsora után megiszunk egy pohár bort, már ne nézegessük a desszertlapot.

5.Mozogjunk többet.

Ilyen életkorban már még nehezebb csak étrenddel fogyni, hiszen a hormonok (pl.: a tesztoszteron) szintje egyre csökken. Építsünk be minden napunkba kb. 30 perc mozgást, viszont ha emelni akarjuk a szintet, legyen meg napi 10000 lépés is. Ezek a könnyedebb mozgások is sokat segítenek a kalóriák ledolgozásában.

6.Ismerjük magunkat.

Tudnunk kell magunkról, mennyire vagyunk kitartók. Ha 1 kocka csokit általában még vagy 6 követ, akkor azt az egyet sem kell megennünk. Olyan ételeket válasszunk (vonatkozik ez főleg a nassolni valókra), amelyeknél nem lép fel a túlevés. Ne megvonásként tekintsünk erre, hanem döntésekként, amelyeket az egészségünk érdekében hozunk meg.

via: Delish

Hozzászólások