2020. február 26, szerda

7 energialöket, amik jobbak, mint a kávé


Szinte mindegyikünk küzd a stressz fizikai tüneteivel, melyek között szerepel az energia hiánya is. A Huffingtonpost szakértők segítségével összegyűjtött 7 tippet, amivel kicsit fel tudjuk tölteni magunkat napközben. Az a legjobb bennük, hogy nem igényelnek túl nagy energiabefektetést, hiszen pont ez a probléma, hogy nincs belőle elég.1. Rágj többet

Az emésztés egyik legfontosabb része a rágás. Minél jobban megrágjuk az ételt, annál kevesebb dolga lesz a gyomrunknak a tápanyagok lebontásával ás több energia jut nekünk. Nincsen általános szabály arra, hogy egy falatot hányszor kéne megrágni, de az tény, hogy az étvágyunk szabályozásához 25-40 rágásra van szükség.

2. Igyál egy bögrével kevesebb kávét

A koffein alapvetően úgy működik, hogy blokkolja az agy egyes receptorait, amikbe így nem tud adenozin kerülni, ami a fáradtságért felelős neurotranszmitter. Azonban a koffein csak megakadályozza az adenozint, nem állítja le a termelést, így amikor a koffein eltűnik, az cunamiként zúdul ránk, ami miatt még több kávét iszunk ezzel bekerülve az ördögi körbe. Ennek elkerülése érdekében próbáljunk meg gyengébb kávékat inni és jobban elosztani mikor iszunk a nap során. A legutolsót kora délután érdemes fogyasztani, hogy ne befolyásolja az alvásunkat. Ezzel a lépéssel csökkenthetjük a koffein bevitelünket hiányérzet nélkül és az energia szintünket is sokkal stabilabbnak fogjuk érezni.

3. Tegyél 250 extra lépést

A mozgás serkenti a szívműködést és a vér áramlását, ezért ha például teszünk 250 extra lépést naponta, a testünket kevesebb energiát kell belefektetnie a működésébe. Emellett karban tartjuk az izmainkat és az agyunkat is. Sétálgathatunk telefonálás közben, fürgén mászkálhatunk az irodában, használhatjuk a lépcsőket. Ilyen apróságokkal is növelhetjük a napi lépések számát.

4. Végy néhány mély lélegzetet

A sejtjeinknek oxigénre van szüksége a megfelelő működéshez. A stressz sokszor hanyag lélegzetvétellel jár, ami csak tovább fokozza a szorongásunkat, úgyhogy tudatosan figyelnünk kell arra, hogy naponta többször is lélegezzünk mélyeket. Ezt lehet akár sorban állás vagy az irodában való ingázás közben. A stressz csökkentésével a sejtjeink is fellélegezhetnek. Egy egyszerű légzőgyakorlat is segíthet ebben: szívjuk be a levegőt az orrunkon miközben háromig számolunk, majd fújjuk ki a szánkon szintén három számolásig. Ezt annyiszor ismételjük meg, amennyiszer csak jól esik. Minél többet gyakorlunk, annál jobban fog menni, és egy idő után a testünk magától is jó mélyeket fog lélegezni.

5. Egyél több rostot

A komplex szénhidrátok, amik olyan ételekben találhatóak meg, mint pl. a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségfélék, hüvelyesek és magvak glükózt tartalmaznak, ami az agy és a test fő energiaforrása. És mivel ezek az ételek rostban gazdagok, hosszabb ideig tart megemészteni őket, aminek következtében hosszan tartó energiaforrást biztosítanak. Ráadásul a pihentető alvásban is szerepet játszanak.

6. Ellenőrizd a vizeleted színét

A dehidratáltság következtében a vérnyomás csökken, a pulzus megnövekszik és az agyunk vérellátása lelassul, amiért fáradtnak érezzük magunkat. A hidratáltságunkat a vizeletünk színének ellenőrzésével tudjuk a legkönnyebben lemérni. Normál esetben halványnak, szalma színűnek kell lennie, ha ennél sárgább, irány a csap!

7. Írj le három dolgot, amit aznap örömet okozott

Az agyunk azért fogékonyabb a negatív hírekre, mert még a kezdetek kezdetén, a túlélés múlt azon, hogy az ősemberek emlékeztek-e arra, hol, mikor és miért éreztek fájdalmat. Azonban manapság, ha túl sokat agyalunk azon, mi sülhet el rosszul, stressz hormonok szabadulnak fel, amikre a testünk alapvetően nincsen felkészülve. Az eredmény pedig nem más, mint a kiégés. Ezért fontos, hogy naponta összeszedjük a jó dolgokat, az apró örömöket, hogy kiegyensúlyozzuk az evolúciós negativizmust. Ha legyőzzük a stresszhormonokat, sokkal több energiánk lesz a mindennapokban.

Címlapkép: Unsplash

 

Hozzászólások