2020. július 10, péntek

9 étel az éles elméért


Ezek az ételek erősítik a memóriát, így segítenek megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását. 

A MIND (elme) étrend olyan ételekből áll, amelyek támogatják a kognitív képességeket. A kutatók évekig vizsgáltak az elmére előnyös és hátrányos hatással rendelkező élelmiszereket, és összeállították a MIND-ot, amely a mediterrán étrend elemeiből és a DASH (a szív egészségét támogató diéta) elemeiből épül fel.

 

A csoport 900 58-98 év közötti férfit és nőt vizsgált 4,5 évig. Mérték azt, hogy mit fogyasztanak, valamint, hogy milyenek a kognitív képességeik. A résztvevők étrendjét az alapján értékelték, hogy mennyire hajaznak a mediterrán, a DASH vagy a MIND diétára. Kimutatták, hogy míg a mediterrán és a DASH határozott betartása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, addig a MIND esetében azoknál is tapasztalható ilyen eredmény, akik nem követi szigorúan az étrendet.

A MIND diéta kevés transz- és telített zsírsavat tartalmaz. Emellett tele van olyan értékes tápanyagokkal, amelyek bizonyítottan lassítják a kognitív hanyatlást, a stresszt, a gyulladásokat. Az alanyok, akik tapasztalták ezen előnyöket kevesebb, mint heti egy alkalommal fogyasztottak sajtot, olajban sült (rántott) és gyorsételeket; kevesebb, mint heti négyszer vörös húst; kevesebb, mint heti ötször desszertet, sütit, pékárut, édességet. Fő zsírforrásuk az olíva olaj volt, emellett maximum egy evőkanál margarint ettek naponta.

Nem elég pusztán a következő 9, az élet elmét támogató étel rendszeres fogyasztása – csökkenteni kell az egészségtelen élelmiszerek bevitelét is.

1.Teljes kiőrlésű termékek

2.Leveles zöldek

3.Magvak

4.Bogyós gyümölcsök

5.Babok

6.Olíva olaj

7.Halak

8.Szárnyasok

9.Bor

via: Prevention

Hozzászólások