2020. január 18, szombat

9 gyakorlat, amivel te is boldogabb lehetsz – íme a terapeuták tuti tippjei


A terapeuták is csak emberek. Nekik is vannak rossz napjaik, ugyanúgy küzdenek a szomorú hangulattal, szorongással. A Huffingtonpost több szakembert is megkérdeztek, hogy mit csinálnak, amikor instant boldogságra van szükségük. A következő kilencet mi is bátran beépíthetjük a mindennapjainkba.#1 A 30-másodperces szabály

Hogyha túlterheltnek érzed magad, nem látsz ki a munkából, csak alkalmazd a 30-másodperces szabályt. Ennek az a lényege, hogy egy olyan feladatot választasz a sok közül, amit el lehet végezni fél perc alatt. Például egy hatalmas papírkupacból kiválogatod azt, amire neked éppen szükséged van. Ezzel elkerülöd a halogatást és egy kis löketet adsz saját magadnak, hiszen mindig jó érzés, amikor kipipálunk egy tételt a tennivalók listájáról.

#2 Végy pár mély lélegzetet

Ez a legrégebbi trükk nem véletlenül. A mély lélegzetvétel aktiválhatja a paraszimpatikus idegrendszert, ami azért felelős, hogy csökkentse a pulzust és a vérnyomást. Nem utolsó sorban segít kitisztítani a fejedet, segít lelassítani, megnyugodni. Csukd be a szemedet, majd szívd be a levegőt, miközben ötig számolsz, majd öt számolásig tartsd bent, végül ötig fújd ki. Ismételd meg annyiszor, ahányszor csak jól esik.

#3 Engedd, hogy rosszul érezd magad

Sokszor szégyenkezünk a negatív érzelmeink miatt és próbáljuk elnyomni őket, pedig ez a legrosszabb, amit tehetünk. Ehelyett inkább álljunk meg egy pillanatra és kérdezzük meg magunktól, hogy mi a baj. Ha felismerjük az érzelmeinket és meghatározzuk azok forrását, könnyebben tudjuk orvosolni őket és újra boldogak lenni.

#4 Állj meg és mondj valami szépet magadról

Meglehetősen egyszerűen hangzik, de egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik rendszeresen végzik ezt a gyakorlatot kevésbé hajlamosak a szorongásra és a depresszióra. A negatív érzelmek miatt sokszor ostorozzuk magunkat, pedig erre semmi okunk nem lenne. Amikor jönnek a negatív, önkínzó gondolatok, csak vágjunk vissza egy ténnyel, pl. a munkában nagyon jó csapatjátékos vagy, minden hónapban önkénteskedsz, stb. Ezzel tudatosíthatjuk magunkban, hogy szerethetőek vagyunk és értékes tagjai a társadalomnak. Azon nyomban jobb kedvünk lesz.

#5 Kérdezd meg magadtól, mit kéne következőnek tenni - aztán tedd meg

Tegyük fel, hogy 20 percet késtél egy fontos megbeszélésről, és a prezentációd közepén észrevettél egy hatalmas kávéfoltot az ingeden. A meeting után magadban fortyogsz a körülmények miatt, hogy minden rosszul sült el. Ilyenkor állj meg, és kérdezd meg magadtól, hogy most mire lenne szükséged. Egy újabb feladatra, amire koncentrálhatsz? Egy kis pihenőre? Egy telefonálásra a legjobb barátoddal? Miután ezt kitaláltad, még akkor is, ha csak egy apróságról van szó, tedd meg!

#6 Menj el kirándulni

Még ha nem is szó szerint, de menj ki a friss levegőre. Egy jó kis reggeli vagy esti séta sokat tehet a közérzetünkért, főleg ha telefon nélkül megyünk. De a yoga vagy fitness órák is hasonló hatással bírnak, hiszen ha a testünkre figyelünk, a gondolataink kikapcsolnak ezzel békén hagyva minket egy kicsit. Lenyugszunk, felfrissülünk.

#7 Találj egy mantrát, ami elűzi a rossz kedved

Az egyik szakember maga is egy sor mantrát tart a farzsebében, amik megnyugtatják őt, ha szüksége van rá. Ezt mindenkinek magának kell kitalálnia, hogy mi a pár mondat, ami a legnagyobb stresszben is eszébe jut, de itt egy példa: "Nehéz időszakon megyek keresztül, de mindenki érez így néha. Kedvesnek és türelmesnek kell lennem magamhoz, és emlékeznem kell arra, hogy biztonságban vagyok."

#8 Táncold ki

Szó szerint. Vedd elő a kedvenc számaidat és táncparkettre fel! A mozdulataid legyenek véletlenszerűek, de megfontoltak és erőteljesek. Képzeld el, ahogy a negatív energiák távoznak az ujjbegyeiden keresztül. A táncnak nagy stressz- és szorongásoldó szerepe van, érdemes ezt kihasználni.

#9 Játssz egy kiskutyával (vagy bármilyen szőrgolyóval)

Nem véletlenül élnek tovább azok, akik kisállatot tartanak. Egy kis szórakozás egy kutyával, vagy macskával, vagy akármilyen állattal rögtön jobb kedvre deríthet minket. Megnyugtatnak és erőt adnak a nap további részéhez.

Címlapkép: Unsplash

 

Hozzászólások