2020. július 07, kedd

A világ legrégebbi figuratív rajzait fedezték fel egy barlangban


Borneó egyik barlangjában találhatók a világ legrégebbi figuratív rajzai ausztrál és indonéz kutatók szerint: a vöröses-narancsos színű, állatszerű alakot ábrázoló rajzok legalább 40 ezer évesek.Maxime Aubert, az ausztráliai Griffith Egyetem kutatója és munkatársai a Nature című tudományos lapban mutatták be eredményeiket.

Léteznek jóval korábbról származó rajzok is, de azok csupán szimbólumokat ábrázolnak. Norvég kutatók szeptemberben számoltak be a valószínűleg legrégebbi emberi rajzokról szintén a Nature folyóiratban. Egy dél-afrikai barlangban hashtaghez hasonlatos, okkerszínű vonalakból álló mintát fedeztek fel egy kövön. Ez a rajz 73 ezer éve keletkezett.

A Kelet-Kalimantán indonéz tartomány mészkőbarlangjaiban lévő fali képek több mint húsz éve ismertek, eddig azonban nem tudták meghatározni a korukat.

A Griffith Egyetem kutatói a több ezernyi képet több keletkezési fázisba sorolták: a legrégebbiek a Lubang Jeriji Saléh nevű barlangban talált, 40 ezer éve készült vöröses-narancsos állatrajzok és a kézkörvonalak. Az egyik körberajzolt kéz a kutatók szerint 51 800 éve keletkezett.

Jóval fiatalabbak az eperszínű rajzok, ezek korát a kutatók 20-21 ezer évesre becsülik. Ezeknél kulturális változás is megfigyelhető: az eperszínnel készült festmények már nem állatokat ábrázolnak, hanem az emberi életet.

A harmadik fázisban a "művészek" jóval több fekete színt használtak és alakokat, hajókat és geometrikus mintákat rajzoltak. (MTI)

Hozzászólások