2020. július 11, szombat

Antibiotikummal lassítható és megállítható az öregedés?


Sokak számára meglepő és újdonságnak ható gyógymódban találták meg az öregedés lassításának lehetséges eszközét a Salford Egyetem munkatársai. Egy nemrég közzétett videóban Michael Lisanti professzor, a kutatás vezetője arról beszél, hogy egy antibiotikummal érdekes eredményeket értek el.Az azithromycinről - mintegy mellékhatásként - az derült ki, hogy képes elpusztítani az öregebb, osztódásra képtelen sejteket, amelyeket számos időskori betegséggel hoztak már kapcsolatba.

A kutatás során fiatalabb és öregebb bőrsejteket és tüdőszöveteket tettek ki DNS-károsító hatásoknak, ezután azithromycinnel és a mandulagyulladásra, tüdőgyulladásra használt roxithromycinnel kezelték ezeket. A professzor beszámolt róla, hogy már egy egyszeri kis dózisú azithromycin is elpusztította az öreg, károsodott sejtek 97 százalékát, az egészségesek pedig tovább működtek. A másik antibiotikumnál 70 százalékos volt ez az eredmény, bár a roxithromycin időnként az egészséges sejteket is támadta. Az antibiotikumok tehát egyfajta "öngyilkosságra" késztetik az öreg sejteket, miközben leállítják energiaellátásukat.

A kutatás vezetője azt mondta, hogy korábban azt hitték, az azithromycin a káros baktériumok megölésével fejti ki hatását a cisztás fibrózisban szenvedők kezelésekor, ám a jelenlegi kutatások új megvilágításba helyezhetik, hogy mi is történik igazából.

Szerinte lehetséges, hogy az öregedés ellen találtak most meglepően olcsó gyógymódot.

Az azithromycin nevű antibiotikummal kezelik a cisztás fibrózison kívül, a Lyme-kórt vagy Chlamydiás fertőzéseket, emellett mellkasi fertőzéseket (pl. krónikus hörghurutot, tüdőgyulladást), mandulagyulladást, torok- és orrmelléküreg-fertőzéseket, fülgyulladásokat , illetve bőr- és lágyrészfertőzéseket is kezelnek vele.

VIDEÓ: Michael Lisanti beszél az eredményekről (angol nyelvű videó)


Nem ez az első eset egyébként, hogy antibiotikumos kezelést használnak öregedéssel kapcsolatos kutatásban.

Néhány évvel ezelőtt az EPFL laboratórium kutatói olyan mechanizmust figyeltek meg egereken folytatott kísérleteknél, amely fontos szerepet játszott az állatok élethosszának változásában. Abban a kutatásban egy egyszerű antibiotikum beadása után a vizsgált egerek élettartama átlagosan 60 százalékkal nőtt meg.

A kutatók először az egerek génállományát elemezték, ezután azokon belül egy olyan három génből álló csoport kettes kromoszómáját, melyet addig nem hoztak összefüggésbe az öregedéssel. Amikor ezeknek a géneknek a hatását 50 százalékkal csökkentették, azt tapasztalták, hogy a kísérleti állatok élete 250 nappal nőtt.

A kutatók ezt követően megismételték a kísérletet fonálférgekkel is - azok az addigi 19 helyett több mint 30 napig éltek, esetükben ez 60 százalékos növekedés. A kutatók szerint a jelenség annak tudható be, hogy a mitokondriális riboszómafehérjék jelenléte fordítottan arányos az alany élettartamával. A kutatás vezetője azt mondta, hogy gyógyszerekkel kiváltható ez a mechanizmus, a a mitokondriumok érzékenyen reagálnak egyes antibiotikumokra, és ezt fel lehetne használni az élet meghosszabbítására.

 

Hozzászólások