2020. július 07, kedd

Az anyuka és a nagymama beszélgettek, a gyerek pedig az okostelefonján játszott az étteremben – és ezzel semmi probléma nincs


Az utóbbi évek egyik központi vitatémája a pedagógusok és szülők körében a technológiai kütyük használata. Gyakran szembesülünk vele, hogy már 3 éves csemeték is az okostelefont nyomkodják, és sokszor az általános iskolás gyerekek világosítják fel felnőtt szüleiket az applikációk használatáról. Sokak szerint ez veszélyes jelenség, hiszen a technológia térhódításának köszönhetően már nincs valódi gyermekkora a fiatalabb generációknak, és az egyetlen megoldást az jelentheti, ha eltiltják őket a kütyüktől.Egy háromgyermekes anyuka, Kristina Kuzmic igencsak megosztó véleményt posztolt Facebookjára a témában, ám ő ezúttal újszerű nézőpontból közelített a témához.

A nő elmesélte, hogy nemrégiben ebédelni ment anyósával és legkisebb fiával, és míg a felnőttek beszélgettek, a gyerek a telefonján játszott az étteremben. Kristina jól tudja, hogy sokak számára elrettentő ez a történet, ám ő úgy érzi, semmi probléma sincs azzal, ahogy fia viselkedett.

"A két idősebbik gyerekem sosem nézegette a telefonját az étteremben, amikor még kicsik voltak, ugyanis akkorában nem voltak ilyen kütyüim. Mégsem gondolom úgy, hogy többet érnének, mint a kistestvérük. Mikor meglett az első okostelefonom, én is azt hittem, hogy nem engedem majd a gyermekeimnek, hogy használják. (...)"

Azonban ahogy telt az idő, Kristina rájött, hogy nem az okostelefon tiltása a megoldás. Amennyiben a gyermek megfelelő nevelést kap otthon, a kütyüktől függetlenül is talpraesett, udvarias ember válik belőle, aki helytáll a mindennapi életben.

"A kisfiam ügyesen beszélget az étterem személyzetével, önállóan rendel magának ételt, és fenntartja a szemkontaktust, amíg a pincérnővel beszélget. Durva, mi? Szerintem nem."

Az anyuka azt is hozzátette, hogy hosszú idő után végre nyugodtan beszélgethetett az anyósával, és mindhárman remekül érezték magukat az étteremben.

"Szóval figyeljen ide minden szülő, aki úgy érzi, elítélik, amiért megengedi a gyermekeinek, hogy telefonozzanak a családi programokon: a józanságunk jóval fontosabb, mint mások véleménye. Akik pedig azzal vesztegetik el az életüket, hogy mások felett ítélkeznek: foglalkozzatok a saját dolgotokkal!" - fejtette ki a nő.


Hozzászólások