2020. január 22, szerda

Felmérés: nagyot nőtt az elégedetlenek aránya decemberben, a Fidesz támogatottsága is csökkent


Egy közvéleménykutatás szerint decemberben nőtt az elégedetlenkedők aránya az országban, a Fidesz-KDNP támogatottsága pedig a tavaly februári 23 százalékra zuhant be.

A Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatást a Publicus Intézet, hogy mennyire voltak decemberben elégedettek, illetve elégedetlenek a magyarok az országban tapasztalható folyamatokkal.Tüntetőket könnygázzal lefújó rendőrök a Parlamentnél a túlmunkáról szóló törvény (az úgynevezett rabszolgatörvény) és más törvények elfogadása napjának estéjén, december 12-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Az Index által idézett felmérés szerint decemberben 41 százalékról 30 százalékra csökkent azok aránya, akik elégedettek a hazánkban zajló folyamatokkal. Az elégedetlenek aránya ugyanakkor 53 százalékról 64 százalékra nőtt.

A Publicus szerint ekkora - 11 százalékpontos - elmozdulás ritka, ezzel a másfél évvel ezelőtti szintre állt vissza a mutató.

A pártok támogatottsága így alakult:

"A Fidesz-KDNP támogatottsága az előző havi növekedés után ebben a hónapban két százalékpontot csökkent, 23 százalékon áll. A Publicus 2017 februárjában mért utoljára ilyen alacsony támogatottságot a pártszövetségnek.

Az MSZP-P támogatottsága az előző havi egy százalékpontos csökkenés után egy pontot növekedett, ezzel 9 százalékon áll.

A Jobbiknál az elmúlt hónapok lassú csökkenése megállt, és egy százalékpontot növekedve 9 százalékkal elmozdult a mélypontról a párt.

A DK támogatottsága egy százalékpontot növekedve 3 százalékos.

Az LMP támogatottsága maradt 2 százalék.

A Momentum egy százalékponttal erősödve szintén 2 százalékon áll.

A Kétfarkú Kutya párt egy százalékponttal csökkent, így 1 százalék támogatja.

A bizonytalanok aránya 50 százalék volt" - idézi a felmérést az Index.

A közvélemény-kutatásban 1000 embert kérdeztek meg december 13-19. között - vagyis a rabszolgatörvény elfogadása után és az első tüntetések, valamint a tévészékház biztonsági őrei által az ellenzéki parlamenti képviselők ellen elkövetett atrocitások idején.

Hozzászólások