2020. július 07, kedd

Figyelmeztető erejű elemzés jelent meg a rangos európai lapban: 10 százalékot is bukhat az ellenzék az EU választáson


A Politico, a rangos európai portál rendre közre adja az Európai Parlamenti választásokra szóló előrejelzését, most a Magyarországról szóló...

A Politico, a rangos európai portál rendre közre adja az Európai Parlamenti választásokra szóló előrejelzését, most a Magyarországról szóló mandátumbecslése jelent meg, ami akár figyelmeztető erővel is bírhatna a külön listákkal indulni kívánó ellenzék számára.

A Politico mandátum becslése rögtön egy figyelmeztető erejű állítással kezdődik, mint írják az ellenzék elveszti a voksok körülbelül 10 százalékát az 5 százalékot el nem érő önálló ellenzéki párt listákra leadott szavazatok miatt, mivel csak az 5 százalékos küszöböt meghaladó pártok szerezhetnek mandátumot.

Tehát a voksok legalább 10 százaléka elvész az 5 százalékot el nem érő pártokra leadott szavazatok miatt, így a mostani ciklushoz képest kevesebb ellenzéki szervezet szerezhet mandátumot. A Fidesznek jó esélye van, hogy 880 ezer szavazattal nyerje meg a választást ezzel a Fidesz növelje a mandátumainak számát, 13-14 helyet szerezhet meg a 21-ből, bár a párt hivatalosan 16-ot szeretne.- teszik hozzá.Kattintson a képre, nagyobb lesz! További országok előrejelzését itt találja!

Így csak a maradék mandátumokon osztozkodhat az ellenzék. A Jobbikról azt írja az elemzés, hogy egy hagyományosan szélsőjobboldali párt, ami a centrum felé indult el, majd kettészakadt, miután szélsőségesebb politikusai elhagyták. Ez a szakadás azt jelenti, hogy 15 százaléknál jobb eredményt nehezen érhet el, így 3 helyet szerezhet meg. Érdekes lehet, ha a Jobbik megpróbál belépni az Európai Néppártba és a centrumpártokra jellemző hiteles képet igyekszik mutatni magáról.- jegyzik meg

Az MSZP az egyetlen olyan ellenzéki párt, ami a Politico becslése alapján több mandátumot képes szerezni, mint 2014-ben, amikor 2 EP képviselői hely jutott a baloldali pártnak. Kb. 12 százalékos támogatottsággal 3 mandátumra esélyesek, de megjegyzik, hogy népszerűségük kis mértékű csökkenése is 2-re csökkentheti ezt a mandátum számot.

A Demokratikus Koalíciónak 1-2 mandátumot láttak esélyesnek. A Politico megállapítása szerint a Momentum, az LMP, a Mi hazánk és az MKKP nem szerez mandátumot. Ezen pártok támogatottsága összesen kb. 10 százaléknyi, ami gyakorlatilag elvész- derül ki a Politico előrejelzéséből.

Forrás: hirhugo.hu

Hozzászólások