2020. január 22, szerda

Havi 3 tábla csokoládé csökkentheti a szívelégtelenség esélyét


Mérsékelt fogyasztása - legfeljebb három tábla havonta - akár 13%-kal is csökkentheti annak esélyét, hogy szívelégtelenségünk legyen.Nagy-Britanniában évente 900 ezer embert diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, és közel egyharmaduk a kór megállapítása után meg is hal - írja a Daily Mail.

A legújabb kutatás szerint, amelyet a New York-i Mount Sinai kórház orvosai végeztek, a csokoládéban lévő természetes flavonoidok, mint gyulladáscsökkentők, jótékonyan hatnak az erek egészségére, és növelik a jó koleszterin szintjét.

A visszafogottság azonban nagyon fontos, mert a cukor- és a zsírtartalma miatt gyakoribb fogyasztás esetében többet árt, mint használ. Akik naponta esznek csokoládét, azoknál a szívelégtelenség kockázata 17%-kal nő.

A kutatás eredményét, amely öt, 575 ezer ember részvételével készült felmérés alapján készült, az Európai Kardiológiai Társaság müncheni konferenciáján ismertették.

Dr Chayakrit Krittanawong, a kutatás vezetője szerint vélhetően a fekete csokoládé az egészségesebb, mert több flavonoidot és kevesebb cukrot tartalmaz, de ennek bizonyítására még további klinikai vizsgálatok szükségesek a különböző csokoládéfajták között.

Már korábban is voltak olyan tanulmányok, amelyek a csokoládé hasznosságáról szóltak. Az elmélet kritikusai szerint azonban az eredmények csalósak lehetnek, mert azok az emberek, akiknek amúgy is nagy a szívbetegségi kockázata, valószínűleg eleve kerülik a nagyobb mértékű csokoládéevést.

 

Hozzászólások