2020. július 11, szombat

Kamunak hitték a NASA fotóját, pedig tudományos magyarázat is van rá


Különös fotót tettek közzé a NASA munkatársai Twitteren nemrég, amit az Antarktisz jegének vizsgálata közben készítettek. A fotón egy szabályos téglalap alakú jégtábla látható, amint a Weddell-tengeren úszik, és a posztszöveg szerint nemrég vált le a Larsen C-selfjégről, erre enged következtetni a szabályos alak.Annak ellenére, hogy Jan Lieser, az Antarktiszi Éghajlat és Ökoszisztémák Kooperatív Kutatóközpont munkatársa elmondta, egyáltalán nem ritka az, hogy ilyen szabályos legyen egy jégtábla sokan kamunak gondolták a fotót.

A kutatóközpont munkatársa szerint a hókristályok szerkezete és a kristályok nyomásra adott reakció miatt alakulhat így. Jan Lieser azt is mondta, hogy látott már hasonló jégtömböt a térségben.

Kristin Poinar a Buffalo Egyetem kutatója szerint pedig az ehhez hasonló lemezes jégszerkezetek gyakoribbak, mint azt mi gondolnánk - írja a Femina.

"Messziről nézve a felszínük is teljesen simának, egyenletesnek tűnik, ám ha közelebbről szemügyre vesszük, jól látszik, hogy tele van repedésekkel."

Azt is hozzátette, hogy a Larsen C egy hatalmas selfjég, vagyis a gleccserből a tengerbe érő parti jégtábla, ami folyamatosan változik, így simán van ideje arra, hogy szabályos formába rendeződjön.


Hozzászólások