2020. július 07, kedd

Kína mesterséges napot épít, ami hatszor forróbb lesz az eredetinél


Újabb mérföldkőhöz érkezett a kínai mesterséges nap fejlesztése - erről számolt be a Daily Mail.Kínai kutatók ugyanis már évekkel ezelőtt ígéretes eredményeket értek el a fúziós erőművek fejlesztésében. 2016-ban az Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) nevű kínai fejlesztés során 49,999 millió Celsius-fokra hevítették a hidrogént, és az így képződött plazmafelhő 102 másodpercen át megmaradt.

A projekt célja az, hogy hidrogénből stabil állapotú plazmafelhőt hozzanak létre, mert ha ez sikerül, akkor az a Nap energiájával látná el az emberiséget, káros anyagok nélkül. Ez a megoldás környezetkímélőbb lenne, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművek vagy az atomerőművek.

Mint arról a Daily Mail beszámol,

a reaktort most százmillió fokosra hevítették, ami körülbelül hatszor forróbb, mint a Nap magja.

Miért számít ez fontos állomásnak? A fúziós erőművek esetében az atommagok nagy hőmérsékleten egyesülnek, és ahhoz, hogy a reaktor működjön, a reakció beinduljon, százmillió Celsius fok (180 millió Fahrenheit) fok szükséges. A maghasadást ugyanis már néhány száz Celsius-fokon be lehet indítani, ám a fúzióhoz több millió fokra van szükség, ráadásul a reakciót nulláról kell indítani - írta az Index a projektről.

Így néz ki a reaktor:


Hozzászólások