2020. július 07, kedd

Komoly csapás éri az emberiség bolygóvadász programját


A 2009-ben Föld-körüli pályára állított Kepler űrteleszkópot most "nyugállományba" küldik. Elfogyott az üzemanyag.Ahogy számítottak rá, elfogyott a kilenc éve működő exobolygóvadász Kepler űrteleszkóp üzemanyaga, s ezért már nem tud adatokat küldeni, vagy fogadni - jelentette be kedden a NASA amerikai űrhivatal. A NASA szerint a Johannes Kepler (1571-1630) asztronómusról elnevezett, 2009-ben Föld-körüli pályára állított űrteleszkópot most "nyugállományba" küldik. Az űrteleszkóp pályafutása során több ezer naprendszeren kívüli bolygót talált. A küldetése alatt többször léptek fel műszaki nehézségek, 2013 óta a Kepler már csak korlátozott üzemmódban működik.

Utódját áprilisban indították útjára. A NASA arra számít, hogy több ezernyi, korábban ismeretlen világot tár fel a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

TESS, ahogyan azt korábban a Kepler is tette, az úgynevezett tranzitmódszerrel vizsgálja az egész égboltot. A fedélzetén működő detektorok a csillagok fényességét mérik, és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami olyankor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át.

Borítókép: A NASA által közreadott grafikus ábra a Kepler amerikai űrteleszkóp által felfedezett, Naprendszeren kívüli bolygók (exobolygók) egy csoportjáról. A NASA 2016. május 10-én bejelentette, hogy a Kepler 1284 új exobolygót fedezett fel. (MTI/EPA/NASA/W. Stenzel)

Hozzászólások