2020. január 28, kedd

Kötelező segélyszervezetnek ajándékozni az el nem adott élelmiszert Csehországban


Csehországban kötelezik a nagyobb élelmiszerüzleteket, hogy az el nem adott, hibás, de fogyasztható termékeket adják oda segélyszervezeteknek ingyen.A benyújtott törvénymódosítást korábban az országgyűlési képviselők egy csoportja azzal támadta meg, hogy ez sérti a tulajdonhoz való jogot. Szerintük nem lehet valakit arra kötelezni, hogy adja át a tulajdonában lévő ingóságot ingyen, még akkor sem, ha egy segélyszervezet számára kellene ezt megtennie. A kereskedelmi lobbi szerint a jogszabály az állam szociális ellátórendszerének egyik feladatát kényszeríti rá a boltok tulajdonosaira. A cseh alkotmánybíróság azonban helyben hagyta a törvénymódosítást.

A bíróság szerint ez a törvény beleilleszkedik a helyi és nemzetközi törekvésbe, hogy csökkentsék a kidobott élelmiszer mennyiségét.

A módszer megválasztásával kapcsolatban a bíróság csak annyit jegyzett meg, hogy pusztán annak alkotmányellenességét tudja vizsgálni. Márpedig ezt nem találta indokoltnak, így a képviselők beadványát elutasította - írja a G7 a Novinky.cz cikke alapján.

Az elfogadott törvénymódosítás értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek, vagyis nagyjából a szuper- és hipermarketek, kötelesek lesznek az el nem adott, de még fogyasztható élelmiszereket átadni olyan szervezeteknek, akik tárolni tudjál és képesek eljuttatni rászorulóknak a termékeket.

Magyarországon ugyan nincs rá törvény, de a nagyobb üzletláncok és gyártók is fel szokták ajánlani az ilyen élelmiszereket rászoruló családoknak - jellemzően a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül. Az egyesület a honlapján azt írja, 2017-ben 350 partnerszervezeten keresztül több mint 300 000 embernek juttattak el ingyenesen közel 9300 tonna élelmiszeradományt, összesen több mint 5,2 milliárd forint értékben.

Forrás: G7. A címkép illusztráció. Forrás: Pixabay

 

Hozzászólások