2020. február 29, szombat

Mégis csak káros lehet az e-cigi


Egy új brit kutatás szerint az e-cigaretta veszélyeztetheti az immunrendszert, ugyanis a belélegzett pára gátolja az immunsejtek működését a tüdőben, valamint gyulladást fokozó hatása is van. Ezért a tudósok óvatosságra intettek azzal a széles körben elterjedt nézettel kapcsolatban, miszerint az e-cigaretta használata biztonságos - írja a BBC.Ugyanakkor a brit közegészségügyi hivatal továbbra is azt tanácsolja, hogy ha valakinek a dohányzásról való leszokáshoz van szüksége az e-cigarettára, inkább használja ezt, mintsem rágyújtson, mivel a dohányzás sokkal károsabb az egészségre.

A mostani kutatásban azt vizsgálták, hogy mi történik a pára hatására nyolc nem dohányzó ember tüdejéből vett szövetmintával. Az eredmények szerint a pára gyulladást okozott a szövetekben és meggátolta a tüdőből a potenciálisan károsító szennyeződéseket, baktériumokat, és allergéneket eltávolító sejtek működését. Mint hangsúlyozták, olyan hatásokkal is találkoztak, amelyek hasonlóak a megrögzött dohányosoknál és krónikus tüdőbetegeknél tapasztalhatókhoz.

A kutatást vezető David Thickett leszögezte: miközben az e-cigaretta biztonságosabb a hagyományosnál, hosszú távon ugyancsak káros lehet, és a vele kapcsolatos kutatások még gyermekcipőben járnak.

A rákkockázat szempontjából az e-cigaretta biztonságosabb, ám ha valaki 20-30 évig használja rendszeresen párát, ami akár krónikus obstruktív légúti betegséget (COPD) is okozhat, akkor ezt a kockázatot alaposan meg kell vizsgálni - jelentette ki a professzor. Hozzáfűzte:

személyesen nem gondolja, hogy az e-cigaretta károsabb lenne a hagyományosnál, de azt óvatosan kell kezelni, hogy olyan biztonságos lenne, ahogy el akarják hitetni.

Korábbi kutatások szerint az e-cigaretták a hagyományos cigarettáknál kevesebb rákkeltő anyagnak teszik ki fogyasztóikat, de nagy koncentrációban tartalmaznak mikroszemcséket és más mérgeket, amelyeket a szív- és keringési betegségekkel és nem daganatos tüdőbetegségekkel hoztak összefüggésbe. Ezeknek a betegségeknek a számlájára írható a dohányzás okozta halálozások több mint fele.

Hozzászólások