2020. május 25, hétfő

Mégsem hétfőn kezdik a nyugdíjak postai kézbesítését – a banki utalás pedig ezért csúszhatott pénteken


Többen is jelezték pénteken, hogy nem kapták meg reggel bankszámlájukra a nyugdíjukat. A Magyar Államkincstár azonban délelőtt háromnegyed tizenegykor közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél, és azt ígérik, még ma megérkezik a pénz a bankszámlákra. A postai kifizetések nem hétfőn, hanem szerdán indulnak. A Portfolio úgy tudja: "a Magyar Államkincstár véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg pénteken reggel a nyugdíjak".Ahogy azt korábban megírtuk péntek reggelre nem érkeztek meg a nyugdíjak a számlákra.

Az Index, a HVG és a 444 is arról írt kora reggel:

több olvasójuk panaszkodott arra, hogy nem érkezett meg időben a nyugdíja.

A nyugdíj folyósításának napja ugyan minden hónap 12-e, de ha ez hétvégére esik, az azt megelőző péntek hajnalban szokott megérkezni a pénz a nyugdíjasok bankszámlájára. Ez viszont most elmaradt.

Az Index cikke szerint "más állami juttatások kifizetésével is gondok lehetnek". Egy fórumban (ITT) például arról is írnak, hogy ápolási díj és rokkantsági járadék sem érkezett meg.

A Magyar Államkincstár azonban délelőtt háromnegyed tizenegykor közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél, és azt ígérik, még ma megérkezik a pénz a bankszámlákra.

A postai kifizetésekről ekkor azt írták, hogy hétfőn indulnak.

A Portfolio péntek délután írta meg, hogy piaci forrásból úgy értesült:

a Magyar Államkincstár véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak.

Az Államkincstár nem erősítette meg a lapnak, de nem is cáfolta az értesülésüket.

A lapnak mindössze megismételték a korábban már kiadott közleményüket egy apró, de fontos módosítással:

A postai kifizetések 2019. január 16-án indulnak el.

Korábban azt írták, a postai kifizetések 14-én indulnak el, ezek szerint ez is módosult.

A MÁK honlapján is frissült a közlemény.

Ezt írják:

Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél

A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg.

A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják.

A Kincstárnál fellépő technikai okok csak a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások utalását érintették.

A nyugdíjak készpénzben történő házhoz kézbesítése a fenti problémától független, az a megszokott rendben történik. A MÁK január 14-én indítja a kifizetést, így a posta - az eddig is megszokott rend szerint - már január 16-án el is kezdi a nyugdíjak kézbesítését.

A nyugdíjak elszámolását végző rendszert működtető Giro Zrt. is közleményt adott ki még délelőtt

A Giro Zrt. ekkor arról tájékoztatott, hogy az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz pénteken történő - kifizetéséről.

A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás

- tették hozzá.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások