2020. július 07, kedd

Mesterséges intelligenciát hoztak létre, amely képes egy űrbázis tevékenységét megtervezni és irányítani


A kísérteties géphang, a hidegvérű gyilkolás, a kimúlása előtt elakadó gyermekdal ma is borzongással tölti el Stanley Kubrick 1968-as remekművének nézőit. Azóta is úgy emlegetik Hal 9000-et, mint az ember ellen forduló mesterséges intelligenciák prototípusát. A komputer ugyanis bosszút áll azért, mert korlátozni akarják hatalmát az űrhajó irányításában.Fél évszázaddal később a houstoni Tracklabsben egy, szerkezetében, feladataiban és működésében Hal 9000-hez nagyon hasonló AI-t hoztak létre, amely képes egy űrbázis tevékenységét megtervezni és irányítani, továbbá egy párbeszéd-szoftver biztosítja a felhasználóival való interaktivitást - írta a ScienceAlert.

Alkotója, Pete Bonasso bevallotta, hogy még egyetemista korában látta a 2001: Űrodüsszeiát, és annyira elbűvölte a szerkezet, hogy elhatározta megalkotását. Ötven évvel később sikerült neki létrehozni a Case prototípusát, amely minden külső beavatkozás nélkül 4 órán keresztül tudta irányítani egy űrállomás életét, és - mint ahogy az alkotó leszögezi - egyetlen virtuális űrhajós élete sem forgott veszélyben."


A rendszer három szintből áll: az első ellenőrzi a hardvert, az energiaforrásokat, a másodikban van az infrastruktúra működéséhez és interaktivitásához szükséges szoftver. A harmadik az "agy", amely megtervezi a tevékenységet, és megoldásokat keres a váratlan helyzetekre, mint például a műszaki hibák, az oxigén elszivárgása vagy a homokviharok, de akár arra is, ha egy idegen monolit közeledne az űrállomáshoz.

A Case-nek ezen kívül még egy "ontologikus rendszere" is van, amely által kritikusan képes elemezni a rendelkezésére álló adatokat, és beszélgetni tud az emberi felhasználókkal. Arra azonban nem képes, hogy oly módon önállósítsa magát, ahogyan azt baljós előde tette.

Bonasso reméli, hogy hamarosan tesztelni tudják ezt a mesterséges intelligenciát a NASA-val olyan helyszíneken is, ahol emberi életet szimulálnak ellenséges környezetben.

 

Hozzászólások