2020. május 25, hétfő

Nem kell lemondani a babáról


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Bonyolult a kórkép, de a hormonális eredetű betegség mellett is teherbe lehet esni. A fogamzókorú nők mintegy 10...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Bonyolult a kórkép, de a hormonális eredetű betegség mellett is teherbe lehet esni.

A fogamzókorú nők mintegy 10 százalékát érinti a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, amely az egyik vezető meddőségi ok napjainkban. Az időben felismert és kezelt hormonális rendellenességtől nem kell annyira tartani, mint amennyire az érintettek gondolnák, mert odafigyeléssel kordában tartható a betegség és a fogantatás esélye is növelhető - hívta fel a figyelmet a Ragaszkodj hozzá! elnevezésű kezdeményezés a weborvos.hu-n. A PCOS betegséggel küzdő nők petefészkei a normálisnál nagyobb mennyiségű férfi hormont termelnek, ez a folyamat pedig befolyással van a női menstruációs ciklusra, a betegség miatt a szervezet nem képes a természetes ovulációhoz szükséges hormonokat előállítani, ezért a petesejtek nem érnek meg, így sokszor a természetes fogantatás akadályozott. A betegség gyanúja évekig fel sem merül, csak akkor, ha a pár gyermeket szeretne.Fogantatás a betegség mellett

Különösen nehéz a diagnózis felállítása is, hiszen nem létezik egyszerűen alkalmazható teszt, mely kimutatná a betegséget - olvasható az egészségügyi online oldalon. Az orvosok csak a szervezet állapotának felmérésére, következtetéseikre és vizsgálatokra hagyatkozhatnak.

A betegséggel élők számára rendkívül nehéz természetes úton teherbe esni, amennyiben pedig mégis megtörténik, fokozott rizikófaktort jelent a várandósság és a szülés során. Mindemellett szerencsére nem ritka, hogy PCOS-es nők egészséges gyermekvárást tapasztalnak.

A terhesség biztonságos lefolyása érdekében a legfontosabb, hogy rendszeresen konzultáljunk nőgyógyászunkkal - áll a közleményben, amelyben felhívják az érintettek figyelmét arra is, hogy ha szükséges, életmódbeli változtatásokkal (az ovuláció folyamatos nyomon követésével, egészséges, tiszta étkezéssel, a fogantatást elősegítő étrend-kiegészítők és D-vitamin szedésével, valamint rendszeres testmozgással) támogassák hormonháztartásukat, s ezáltal terhességük rizikómentességét.

Forrás: www.boon.hu

Hozzászólások