2020. április 01, szerda

Putyin berágott Merkelre és Macronra, folytatódik a nyilatkozatháború


Moszkva elfogadhatatlannak tartja azt, hogy Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő követeli Oroszországtól a Kercsi-szorosnál elfogott ukrán tengerészek szabadon engedését, és krími jogsértésekkel vádolja.

Az orosz külügyminisztérium szombaton közleményében reagált arra, hogy előző nap Merkel és Macron közös közleményben felszólította Oroszországot az ukrán tengerészet szabadon bocsátására, és arra, hogy gondoskodjon a tengerszoros szabad átjárhatóságáról. Merkel és Macron nagyon szerint nyugtalanító az emberi jogok helyzete a nemzetközi jog megsértésével Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten, és az is, hogy Oroszország katonai erőt alkalmaz az Azovi-tenger bejáratát alkotó Kercsi-szorosnál, és ezzel ellenőrzése alá vonja az Azovi-tengert.

Az orosz külügyminisztérium szerint:

sajnálatra méltó a közleménynek az a része, amelyben Berlin és Párizs „ellentmondást nem tűrő hangon vádolja Oroszországot valamifajta emberi jogsértésekkel a Krím félszigeten, a feszültség növekedésével az Azovi-tegeren és a Kercsi-szorosban, és elfogadhatatlan követeléseket fogalmaz meg”.

– Ami pedig a Kercsi-szoros átjárhatóságát illeti, az orosz fél a továbbiakban is szavatolni fogja a hajózhatóság szabadságát a térségben a hatályos orosz-ukrán megállapodásokkal, a belső jogrend és a vonatkozó nemzetközi normákkal összhangban, természetesen figyelembe véve a valós biztonsági kockázatokat, fenyegetéseket és esetleges provokációkat Ukrajna és nyugati barátai részéről – áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

Emlékezetes: november 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.Fotó: Forrás: Wikmedia commons

 

 

 

A moszkvai külügyminisztérium felszólította Oroszország „partnereit”, hogy ne mérjenek kettős mércével, és ahelyett, hogy kioktatják Oroszországot, fordítsanak nagyobb figyelmet inkább arra, hogy Kijev szembeötlően és durván megsérti azokat az emberi és szabadságjogokat, amelyek érvényesítésére a Nyugat gondot fordít. A külügyminisztérium szerint éppen az ukrán hatóságok fogva tartják a márciusban „kalózmódszerekkel” elfogott Nord halászhajó kapitányát, a hajóját pedig teljesen törvénytelenül áruba bocsátották, alaptalanul tartják fogva Herszon kikötőjében a Mehanyik Pogogyin nevű olajszállító hajót a legénységével együtt, illetve május óta sínylődik ukrán börtönben Kirill Visinszkij orosz újságíró, akit kizárólag azért üldözik, mert végezte a munkáját.

Moszkva arra is felhívná Merkel és Macron figyelmét, hogy a „kijevi rezsim” még mindig nem nevezte meg azokat, akik felelősök a kijevi Majdanon 2014 februárjában végrehajtott „kivégzésekért”, az ogyesszai szakszervezeti központ több tucat halálos áldozatot követelő felgyújtásáért, illetve a mariupoli gyilkosságokért 2014 májusában. Sérelmezi továbbá, hogy az ukrán hatóságok a legdurvábban beavatkoznak a vallási életbe, és eltiporják a kisebbségek, elsősorban az orosz ajkúak jogait.

Megírtuk: telefonon egyeztetett a kelet-ukrajnai és a szíriai konfliktusról Angela Merkel német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken. A német kancellár üdvözölte, hogy december 29-én életbe lépő újabb tűzszünetről állapodott meg a Donyec-medencében az újévi ünnepek idejére a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló minszki összekötő csoport. Ugyanakkor Merkel ismételten követelte a kercsi tengeri incidensben őrizetbe vett ukrán tengerészek szabadon bocsájtását.

Hozzászólások